Over koetjes en kalfjes

Grote voorjaarsspanner

13 reacties

Op de nachtlamp in de stal komen altijd veel nachtvlinders af. Zo kun je mooi zien welke vlinders in welk seizoen actief zijn. De laatste paar dagen zie ik de Grote voorjaarsspanner (Agriopis marginaria). Dit is een mannetje. Een vrouwelijk exemplaar is vleugelloos. Deze soort vliegt van begin februari tot eind april. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).

Grote_voorjaarsspanner

Advertenties

13 thoughts on “Grote voorjaarsspanner

 1. Mooie vlinder met prachtige schutkleuren. Ik heb nog geen nachtvlinders ontdekt hier in de omgeving.

  Like

 2. Mooi gaaf exemplaar. Bij gebrek aan een regelmatig brandend buitenlicht ontgaan de meeste nachtvlinders mij.

  Like

 3. Dan struin jij daar ook ’s nacht rond?

  Like

 4. @Jetske: ’s nachts lig ik op xc3xa9xc3xa9n oor :~). Nachtvlinders komen ’s nachts op het licht af en de volgende dag zie je ze rond de lamp op de (stal)muur zitten. Als ze een beetje gunstig zitten, kun je ze overdag fotograferen.

  Like

 5. Aha, vrouwtjes hebben gewoon gxc3xa9xc3xa9n vleugels…ja dan kun je ze gemakkelijk onderscheiden.

  Like

 6. Vreemd, dat vrouwtjes geen vleugels hebben. Hoe bewegen ze zich dan? Alleen kruipend? Ik zou het echt graag weten.

  Like

 7. @Thxc3xa9rxc3xa8se: ze kunnen wel lopen/kruipen. Het is net een soort spin, maar dan met 6 poten. Ik heb zelf nog nooit een vleugelloze vlinder gezien. (Kijk voor meer informatie bijv. eens hier: http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i006244.html).

  Like

 8. @Thxc3xa8rxc3xa9se: er zijn meer soorten nachtvlinders met vleugelloze vrouwtjes. Die geven een geurstof af waardoor de mannetjes ze kunnen vinden. Het voordeel is dat het vrouwtje op de boom/struik zit waarop ze uitgekomen is en daar ook de eieren op legt: de jongen zitten dus gegarandeerd op de goede voedselplant (de rupsen van vlinders zijn vrijwel zonder uitzondering gebonden aan een of in ieder geval een beperkt aantal soorten planten waarop ze kunnen leven)

  Like

 9. Mooi deze mannelijke vlinder. Nooit geweten dat het vrouwtje vleugelloos is.

  Like

 10. Ze laten zich op dit moment maar slecht vinden, die Voorjaarsspanners. Zelf zie ik ze alleen maar als de zon schijnt. Het kan verder koud zijn, maar ze halen dan waarschijnlijk genoeg energie uit de zonnestralen om te kunnen vliegen. En bij jullie in de stal komen ze dan warmte bijtanken.
  De vrouwtjes moet je ’s morgens aan de zonkant zoeken op boomstammen van loofbomen. Zelf heb ik er nog maar xc3xa9xc3xa9n keer eentje gezien.
  Daar waar de rupsen zitten zouden ook de vrouwtjes moeten zitten. Helaas zitten ze bijna altijd in spleten of zo en dan zie je ze niet. Mooi dat jij er weer eentje voor de lens hebt gekregen, dat houd me weer scherp.

  Like

 11. @Heidehipper: op het moment dat er rupsen zitten is het vrouwtje waarschijnlijk al overleden, een goede manier om de vrouwtjes van deze vlindersoorten te vinden is het jaar erop een aantal weken eerder te beginnen met het controleren van de boom/struik waarop de rupsen werden aangetroffen en dicht in de buurt staande soortgenoten. Niet dat je ze dan makkelijk vindt, maar de kans wordt iets beter.

  Like

 12. @Hendrika/Frans54: Dank je wel.

  Like

 13. Hoi Hendrika.
  Da’s precies wat ik bedoel. Ik probeer te onthouden waar ik de rupsen heb gezien en ga in het volgende jaar bij die bomen zoeken. Dit jaar heeft dat tot nu toe tot niets geleid. Maar misschien komt het nog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s