Over koetjes en kalfjes

Wintershow (2)

9 reacties

De Wintershow in Zwolle is een onderlinge wedstrijd tussen fokstudieclubs. Om mee te kunnen doen moet je lid zijn van een van de gezamelijke Veeteeltstudieclubs Overijssel en Noord Gelderland (zwartbont), Roodbont Overijssel of Roodbont Noord Nederland. Voor deze keuring waren 300 koeien opgegeven, 150 roodbont en 150 zwartbont. Niet alle 300 koeien waren aanwezig, je hebt altijd koeien die om de een of andere reden afvallen. Koeien uit dezelfde leeftijdscategorie (dat noem je een rubriek) worden met elkaar vergeleken, steeds in groepen van ca. 10-14 stuks. De beste twee uit iedere rubriek mogen ’s middags naar de kampioenskeuring. Onze koeien deden mee in de middenmoot. Aan het begin van de middag is altijd de onderlinge wedstrijd tussen de fokstudieclubs. Zij moeten uit de aanwezige koeien van hun eigen studieclub een groep van zes koeien uitzoeken, die het best bij elkaar passen.

De koeien staan in de hal – netjes gepoetst, voorzien van eten en drinken – te wachten op hun beurt.

Koeien_in_de_hal

De koeien moeten rondjes lopen in de keuringsring,

Koeienkeuring

daarna plaatst de jury de koeien op volgorde van slechtste koe naar beste.

De_jury_overlegt

Uit elke rubriek wordt een koe aangewezen met het mooiste uier: zij krijgt een blauw lintje aan de staart.

Blauw_lintje_2

De eigenaar van de beste koe uit iedere rubriek krijgt een beker.

Prijsbekers

De groep koeien van de fokstudieclub Roodbont Noord.

Koeien_fokstudieclub

Onze koe bekijkt alles vanaf de zijlijn.

Vanaf_de_zijlijn

Als de koeien gekeurd zijn en ze hoeven niet naar de kampioenskeuring of ze lopen niet mee in de groep van de fokstudieclub, dan kunnen ze worden gemolken.

Melken

Langs de kant stonden diverse standhouders.

Univkoe_2

En wie was er ook? Onze koe!

Onze_koe

Het gaat op een koeienkeuring niet alleen om het winnen, er is ook alle gelegenheid om met je collegaboeren bij te praten: minstens zo belangrijk!

Bijkletsen

Het leuke van een koeienkeuring is dat je allemaal koeienliefhebbers bij elkaar hebt. Je ziet dat iedereen gek is met zijn/haar eigen koe/koeien. Dat vind ik iedere keer weer heel bijzonder om te ervaren. (Klik op de foto’s voor een groter formaat).

Advertenties

9 thoughts on “Wintershow (2)

 1. Het lijkt me een hele happening zo’n wintershow. Met zoveel deelnemers hoop ik maar dat de meeste deelnemers de Olympische gedachte hoog in het vaandel hebben: meedoen en bijpraten is belangrijker dan winnen.

  Like

 2. Toen ik mijn boer leerde kennen deed hij nog wel eens mee met een kalverkeuring en dan moesten de neefjes en nichtjes met de kalfjes lopen. Nu doen we nooit meer mee, maar er komen wel eens groepen (italiaanse) boeren kijken bij een koe, daar snap ik al helemaal niks van haha. het is wel heel leuk natuurlijk om met collega’s ideexc3xa9n uit te wisselen en je bent er toch weer eens een dagje uit!

  Like

 3. Dat bijpraten met collega’s is heel belangrijk.
  Want het boer zijn blijft op zich een individualistisch vak. Je moet alleen (dan wel of niet samen met je partner) beslissingen nemen t.a.v. je bedrijf. Het is aan de andere kant ook weer een heel sociaal vak, want er komen veel verschillende mensen “over de vloer”.
  Zulke keuringen zijn ook heel belangrijk, dan weet je ook weer even waar je staat met je veestapel. Een toetsing. En een ondernemer die serieus bezig is met zijn vak laat zich toetsen……

  Wij moeten ook regelmatig getoetst worden wat betreft verpleegkundige handelingen, een hele goede zaak.

  Like

 4. Leuk om een verslag met foto’s te zien van deze show. Dat het niet alleen om de eer gaat, maar dat er ook met collega’s gesproken kan worden, maakt zo’n dag tot een waar festijn.

  Like

 5. Het heeft erg veel weg van een hondenshow 🙂 Als een koe kampioen wordt dan krijgt de boer/boerin een beker, maar is er nog meer aan verbonden, behalve de eer?

  Like

 6. @Brimstone: alleen maar de eer :~).

  Like

 7. Leuke serie heb je gemaakt.
  En al heb je dan geen prijs gewonnen het lijkt mij gezellig oom collega’s te ontmoeten.
  Ik kan mij voorstellen dat je er naar toe gaat. Gezellig weekend

  Like

 8. Wat een zoete mooie beestjes… die met zijn allen op een rijtje. Bijten ze elkaar nou niet? Ik zou gaan bijten als ik zo dicht tussen andere dames in moest staan :-)))

  Like

 9. @Wieneke: neuh, bijten doen ze niet. Elkaar een flinke kopstoot geven, dat kunnen ze als de beste :~). Op een keuring gedragen ze zich altijd heel netjes: vreemde omgeving hxc3xa8!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s