Over koetjes en kalfjes

Tienmaal

13 reacties

Mijlpaalkoe

Onze oudste koe (bijna 13 jaar oud) heeft gisteravond voor de tiende keer gekalfd. Bij zulke bijzondere koeien hoop je op een vaarskalf, maar helaas, het is een stierkalf.

Advertenties

13 thoughts on “Tienmaal

 1. Jammer maar misschien dat hij later voor vele nazaten zorgd

  Like

 2. Is dat eigenlijk niet heel veel een koe 10 maal drachtig laten worden? Ergens zit toch een ethische grens hoeveel je van een dier kan vragen? Misschien om haar te bedanken dit kalf een tijdje bij haar laten zodat ze eens in haar leven ook echt moeder kan zijn?

  Ik weet het, de moderne boer moet mechanisch denken, maar dieren hebben ook gevoelens en emoties. Ik ben ‘advocaat van de koe’ 🙂

  Like

 3. @Brimstone: zolang een melkkoe gezond en vitaal is (en haar eierstokken eitjes produceren), kun je haar ook op hogere leeftijd zonder – morele – bezwaren een kalf laten krijgen. Onze koe is zo’n vitale oude koe, je geeft haar geen (bijna) 13 jaar. Ik snap je insteek, maar wij hebben nu eenmaal geen kinderboerderij: koeien lopen niet alleen voor de ‘leukigheid’ op ons bedrijf.

  Like

 4. Deze koe is in alle opzichten een productief beestje.

  Like

 5. Geweldige prestatie van deze koe. Feestje waard. Misschien kan dit stierkalf blijven leven en voor nageslacht zorgen.
  Wat heeft moederkoe een prachtig krulletje op haar kop!

  Like

 6. jammer dat het een stiertje is….ik begrijp dat wel. Ik weet eerlijk gezegd niet eens hoe oud onze oudste koe is. maar het maakt bij ons ook niet uit wie de moeder is wij zijn zo blij met een koekalfje dat het zoiezo mag blijven er worden hier namelijk alleen maar stiertjes geboren…..

  Like

 7. Want dan denk je” Zo moeder, zo dochter…?”
  Even een vraag van een leek, tien maal is dat veel voor een koe? Hoe oud wordt een koe over het algemeen op een melkveebedrijf?

  Like

 8. Een goed teken dat ze al tien keer heeft gekalfd. ’t Zegt ook wel iets over jullie instelling. Bij de bedrijven die alleen maar aan hoge producties denken wordt een koe vaak lang geen 13 jaar oud. Maar ik had al begrepen dat jullie ook voor de fokkerij gaan. Dan blijft een goede koe ook langer.

  Like

 9. @Jetske: ik heb het even voor je opgezocht. De gemiddelde leeftijd van een Nederlandse melkoe, als ze voor de slacht weggaat, is 2164 dagen (bija 6 jaar) en heeft ze 3,5 keer gekalfd. Gemiddeld, dus er zijn koeien die na de eerste keer kalven weggaan en koeien die na 10 (of meer) keer kalven weggaan.

  Like

 10. @Heidehipper: in de melkveehouderij streven we steeds meer naar ‘duurzame’ koeien: koeien die langer ‘meegaan’ en niet na bijv. twee keer kalven al versleten zijn.

  Like

 11. Hoe meer ik op jouw weblog lees, hoe meer ik opsteek over het boerenbedrijf. Met veel geduld en ook begrip voor ons, de toch hier en daar wat sentimentele leken, blijf jij de informatie maar doorgeven. Ik vind dat knap.

  Like

 12. @ ‘Hendrika’
  Dat een koe op die leeftijd nog kalveren kan krijgen is evident. Maar alles wat kan, hoeft niet en of er geen morele bezwaren aan kleven weet ik nog zo net niet, het is maar van welke moraal je uitgaat en wat je dierbeeld is. Ik heb ook geen pasklare antwoorden op de vragen die ik stelde, maar ik denk dat men steeds in het handelen met en gebruiken van dieren deze vragen moet blijven stellen. En natuurlijk kan daarbij eveneens het bedrijfsbelang in het oog gehouden worden.

  Het stellen van vragen over het onverdoofd casteren van biggen en het met opzet kalveren aan bloedarmoede laten lijden hebben er ook toe geleid dat er wordt nagedacht en dat er een voorzichtige verandering wordt ingezet.

  Like

 13. @Brimstone: laat het duidelijk zijn dat ik je opmerkingen op prijs stel. Ik kan ook alleen maar voor mijzelf spreken hoe wij met onze dieren omgaan, wat de buurman bij wijze van spreken doet, is zijn verantwoordelijkheid. Wij proberen zorgvuldig met onze dieren om te gaan. Het alternatief voor onze oudste koe – als we haar geen kalveren meer laten krijgen – is het slachthuis. Nu heb ik er meer moeite mee om een gezonde vitale oudere melkkoe richting slachthuis te sturen, dan haar eventueel nxc3xb2g een keer te laten kalven. Het is nu ook nog veel te vroeg om zeggen of we deze koe nog weer een keer laten insemineren. Dat bekijken we over een maand of drie. Het is wel zo dat je bij een oude koe extra stilstaat bij de beslissing of je haar weer laat insemineren. En daarbij, ik heb liever een oude koe die elf/twaalf keer gekalfd heeft, dan een jonge koe die na twee keer kalven al versleten is. In Nederland zijn we de laatste jaren juist bezig om via de fokkerij ‘duurzame’ koeien te fokken, koeien die langer meegaan. Onze oudste koe is juist een goed voorbeeld van een duurzame koe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s