Over koetjes en kalfjes

Lichtvervuiling

6 reacties

Naast horizonvervuiling kennen we in onze omgeving ook lichtvervuiling.

Lichtvervuiling

Een kassengebied in de gemeente Emmen zorgt voor veel strooilicht in de lucht: het is op tientallen kilometers afstand zichtbaar. Het ligt aan de wolkensoort en wolkhoogte, maar soms lijkt het angstaanjagend. (De kwaliteit van de opname is niet geweldig).

Advertenties

6 thoughts on “Lichtvervuiling

 1. Ik snap werkelijk waarom men de kassen aan de bovenkant niet verduistert ’s avonds. Het is niet goed voor het nachtleven.

  Like

 2. Er zijn vele plaatsen in Nederland die dit fenomeen kennen. Wij zien het ook achter ons huis, de kassen in de Noordoostpolder. Ook wij vragen ons af, waarom die kassen niet verduisterd worden ’s nachts aan de bovenkant.

  Like

 3. In dit geval ben ik het helemaal met je eens. Dit is echt een enorm hinderlijke vorm van lichtvervuiling. En dat terwijl het niet nodig is, want er schijnen steeds betere lichtschermen op de markt te komen om zowel de bovenkant als de zijkanten ’s nachts te verduisteren. Maar ja, net als de veehouder zal ook de tuinder bedrijfseconomische belangen en zaken m.b.t. het milieu tegen elkaar afwegen. Het wordt tijd dat de overheid met wetgeving op dit gebied komt.

  Zoals Jetske al schreef, speelt dit probleem op verschillende plaatsen. Ook in het noorden van Fryslxc3xa2n kleuren de kassen de nachtelijke hemel steeds meer.
  Sandra werd onlangs op een vochtige avond met hetzelfde probleem geconfronteerd in Noord-Holland. Ze hoopte dat ze lichtende nachtwolken had gezien, maar helaas … het was duidelijk kaslicht.

  Like

 4. Ontzettend jammer, in die gebieden is het nog maar zelden echt nacht en, zoals je schrijft, dat licht is op de een of andere manier beangstigend. Duisternis hoort bij de nacht.
  Het gebied bij Emmen zie je tientallen in Duitsland al kilometers voor je de grens overgaat viel mij laatst op.
  Toch kost al dat licht dat nutteloos de ruimte in gaat ook geld, het lijkt mij vooral een kwestie van serieuze aandacht en goede wil.

  Like

 5. De foto kan dan misschien niet van grote kwaliteit zijn,maar ik weet precies wat je bedoelt. Jammer dat het zo moet want het is echt te gek dat je het van kilometers ver al ziet. ook hier in het noorden van Friesland is de vervuiling toe geslagen.

  Like

 6. Ik vind het raadselachtig hoe het zo hoog kan komen, de horizon is hier altijd verlicht….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s