Over koetjes en kalfjes

Bijna fifty-fifty

9 reacties

Vorige week meldde ik dat er nog vier koeien moesten kalven. Gelukkig bleef het met de kerstdagen rustig en kalfden ze 27, 30, 31 december en 1 januari alle vier goed af.

Eerlijk_zullen_we_alles_delen

Het bovenstaande kalf gooide gisteren onze hele planning in de war, maar dat weet je als je met dieren werkt. Er is bijna altijd wel een koe die moet kalven, net als jij weg wilt. De bevalling liet enige uren op zich wachten. Kregen we in het voorjaar opvallend veel stierkalveren, de laatste tijd zijn het gelukkig veel vaarskalveren. Jaarlijks krijgen we iets meer stierkalveren dan vaarskalveren.

Advertenties

9 thoughts on “Bijna fifty-fifty

 1. Bedankt voor je leuke reactie!

  Ik wens je voor 2009 alles wat wenselijk is en tot kiekus!

  groet, Nanne

  Like

 2. Dieren houden geen rekening met onze feestdagen, maar jullie koeien zijn heel coulant geweest 🙂 Ach en als je dan niet weg kunt door het kalfje, wat maakt het uit. Je dieren zijn toch het belangrijkste.

  Jullie stierkalfjes gaan naar een ‘vetmester’. Onlangs is in het nieuws geweest dat zij bij veel bedrijven ‘ondervoed’ worden om het kalfsvlees zo blank mogelijk te houden.

  Letten jullie er op naar welk bedrijf jullie stierkalveren gaan?

  Like

 3. Vol trots wordt de boreling bekeken.
  En net als bij ons, als je bevallen moet, dan moet je bevallen, en houd je geen rekening met..
  Mooi dat het vaarskalfjes zijn geworden.

  Like

 4. @Brimstone: waarschijnlijk bedoel je de actie van Wakker Dier: http://www.wakkerdier.nl/persbericht/453/Reclame_Code_Commisie_bevestigt_ziekte_blanke_kalveren/. Wij bepalen niet waar onze stierkalveren naartoe gaan als ze ons bedrijf verlaten. Stierkalveren gaan via een tussenpersoon naar de mesterijen. Onze verantwoordelijkheid voor een dier houdt op bij het verlaten van het erf, hoe raar dat misschien ook klinkt. Er is blijkbaar vraag naar blank kalfsvlees, want het wordt verkocht. Hier ligt de verantwoordelijkheid van de consument. Het is dezelfde discussie als bioindustrie versus biologische veehouderij. Zolang er vraag is, wordt het geproduceerd en het is maar net wat je als consument belangrijk vindt. Als puntje bij paaltje komt, is bij het grootste deel van de consumenten de prijs doorslaggevend.

  Like

 5. En het belangrijkste is dat alles weer goed is verlopen.
  Je liet hier een keer een keizersnede zien. Dat komt niet zo heel vaak voor?
  Wordt er bij een andere boer dan jaarlijks wat meer vaarskalveren dan stierkalveren geboren? Er moet toch wel een evenwicht blijven tussen de mannen en de vrouwen… 😉

  Like

 6. @Jetske: een keizersnede komt gelukkig zelden voor (Op de kosten ervan zitten we ook niet te wachten. De kosten zijn meer dan de opbrengst van een kalf…). Over hele grote aantallen zal 50/50 wel kloppen.

  Like

 7. Hier wordt de ene na de andere stier geboren, het is echt verschrikkelijk! En dat terwijl we graag willen uitbreiden en dus heel graag vaarskalfjes willen…..
  En nog even voor Brimstone: Wij zijn Biologisch maar onze kalveren gaan ook gewoon naar de gangbare opfok omdat er dus geen vraag is naar biologisch kalfsvlees.
  Net wat Hendrika zegt, dat is aan de consument, ik had het ook liever anders gezien…

  Like

 8. Ja met beesten weet je het nooit
  Ik herken het nog van vroeger bij mijn vader
  Soms ging hij even weg en moesten wij als kinderen oppassen.
  De foto is prachtig

  Like

 9. Nou, ik ben hier al een heel stuk wijzer geworden. En een prachtige foto.
  En wat fijn meer vaarsjes dan stiertjes; dat snap ik nog wel als niet-boerin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s