Over koetjes en kalfjes

Avondsterren

10 reacties

Gisteravond zag ik de planeten Venus en Jupiter helder aan de zuidwestelijke hemel staan. (Als het andere planeten zijn, hoor ik het graag). Ze stonden boven de straatlantaarns, en ik verwachtte dat de planeten wegvielen door strooilicht, maar dat viel mee.

Venus_en_jupiter

Terwijl ik stond te fotograferen, kwamen een paar auto’s voorbij.

Donker

Avond

N_auto

De opnametijd was 10 seconden.

Advertenties

10 thoughts on “Avondsterren

 1. Ik geloof meteen dat het de goede planeten zijn, want ik weet daar niks van af. Als ik eens iets aanwijs in de avondlijke hemel, dan blijkt het weer een satelliet te zijn. 😦 Of een vliegtuig.

  Like

 2. Astronomie is niet mijn sterkste kant, dus ik kan je niet vertellen of je veronderstelling juist is.
  Leuk je experimenten met de lange sluitertijd!

  Like

 3. Het zijn inderdaad Jupiter (linksboven) en Venus. De samenstand wordt in de loop van de komende dagen nog mooier, omdat ze steeds dichter naar elkaar toe lijken te kruipen. En zelfs de maan gaat meedoen. Nu maar hopen dat het weer wat mee blijft werken. 🙂

  Like

 4. Zulke conjuncties, daar konden mensen zich vroeger erg druk om maken. Die voorspelden in hun ogen namelijk niet veel goeds.

  Like

 5. Het wordt inderdaad nog spectaculairder: Op 1 december staan ze twee graden van elkaar af, dat is ongeveer een vingerbreedte als je je arm van je af strekt. Hopen op helder weer dus!

  Like

 6. Ik heb ‘per ongeluk’ bovenstaande foto’s gemaakt, omdat de planeten me opvielen. Toch maar weer eens vaker op http://www.spaceweather.com/ kijken. Met de maansikkel erbij lijkt me mooi om te zien.

  Like

 7. Van sterren heb ik geen verstand. Wel probeer ik zo af en toe een nachtfoto te maken. Maar een geschikte plaats daarvoor heb ik niet. Ik ben ooit eens bijna van de sokken gereden in het pikdonker toen ik de A7 vanaf een viaduct wilde fotograferen. Dat ging maar net goed.
  Als ik iets van de sterrenhemel wil weten kijk ik meestal op Google Earth. Bovenaan zit een knop waarmee je tussen Sky en Earth kunt schakelen. Maar jou ontgaat niet veel, dus je zult het al wel weten.

  Like

 8. De planeten blijven duidelijk in beeld. Die langsrijdende auto geeft wel een apart effect. Ook bij jullie ontkom je er dus niet aan dat er wel andere lichtjes zijn te zien. Maar denk ik geen licht van enorme kassen in de buurt?
  Knap gefotografeerd en een leerzaam stukje erbij.

  OT, n.a.v. je reactie heb ik een foto geplaatst in grijstinten. 🙂

  Like

 9. Je was er deze week wel erg vroeg bij met je Skywatch bijdrage. 😉
  Misschien nog een tip: Stellarium is een mooie en gratis planetarium programma voor op je pc: http://www.stellarium.org/nl/

  Like

 10. @Jan K.: je brengt me wel op een idee: alleen even een link en een logo in de tekst plakken ;~). Ik laat deze keer SWF maar aan me voorbij gaan. Bedankt voor de link naar het programma, ga ik zeker een keer uitproberen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s