Over koetjes en kalfjes

In vogelvlucht (3)

6 reacties

Door de jaren heen groeiden we langzaam: we kochten af en toe melkquotum (= een recht om een bepaalde hoeveelheid melk te produceren) en een paar keer konden we land erbij kopen. De produktie van onze koeien ging met sprongen omhoog. De capaciteit van de melkstal werd te klein (het melken ging teveel tijd kosten), daarom hebben we de melkstal in 2001 veranderd van een 2 x 4 (8 koeien tegelijk melken) in een 2 x 6 (12 koeien tegelijk) visgraat, met tweedehands melkstellen. De melkrobot bestond al wel, maar was bij ons nog niet in beeld.

Melkstal

Met deze aanpassing konden we minimaal vijf jaar verder en tegen die tijd zouden we wel weer zien. Het was net in de MKZ-tijd; de verbouwing van de melkstal heeft een paar weken stilgelegen. De aanpassing van 2 x 4 naar 2 x 6 leverde ons per keer melken een half uur tijdwinst op (= 1 uur per dag). We bleven langzaam doorgroeien, de melktijden begonnen weer op te lopen. De stal was bijna 20 jaar oud, het ijzerwerk van de ligboxen raakte versleten, de rubberen matten – waar de koeien in de ligboxen op liggen – waren aan vervanging toe, de stal werd te klein, de melktank werd te klein, de stalruimte voor droogstaande koeien (koeien die met ‘zwangerschapsverlof ‘ zijn en niet worden gemolken) moest nodig een keer aangepast worden. We kwamen op een punt: hoe gaan we verder.

Advertenties

6 thoughts on “In vogelvlucht (3)

 1. Heel interessant zo de ontwikkelingen te lezen. Je titel zegt het al zo mooi, in vogelvlucht. En wat zal er een denkwerk, wikken en wegen, rekenwerk en slapeloze nachten aan vooraf zijn gegaan.
  Nog een fijne zondag.
  Sinds vijf minuten sneeuwt het hier heel zachtjes. We zouden nog visite krijgen, maar of dat doorgaat met deze voorspellingen.

  Like

 2. Mijn boer kijkt stiekum mee over mijn schouder, en hoe gaat het nu verder? wil hij weten….
  Die ‘koeien met zwangerschapsverlof’ houden we er in, is veel duidelijker als ‘droge koeien’!

  Like

 3. @Jetske: het is hier nog droog, maar wel waterkoud :~(.

  Like

 4. @Sandra: het is een vervolgverhaal :~). Ik vind het voor een buitenstaander altijd een raar begrip: een droge koe (idem voor tochtige koe…), en een koe met zwangerschapsverlof snapt iedereen!

  Like

 5. Een spannend vervolgverhaal. Spannend voor de lezer, maar nog spannender voor jullie die de beslissingen moeten nemen.
  Prachtig gevonden, de koe met zwangerschapsverlof!

  Like

 6. Mooi om de groei en de bedrijfsaanpassingen zo door de jaren heen te zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s