Over koetjes en kalfjes

In vogelvlucht (1)

8 reacties

In de zomer van 1992 verhuisden wij met 32 koeien van Overijssel naar Drenthe. Deze opmerking past in een zin, maar er ging een periode van vijf jaar aan vooraf. Mijn schoonouders hadden een melkveebedrijf in Overijssel. Mijn boer was geen boer en kwam voor z’n werk bij melkveehouders in Groningen en Drenthe; veehouders die waren verhuisd vanuit het oosten van Nederland (Gelderland en Overijssel) en Noord-Brabant. Hij zag hoe plezierig deze boeren hun werk in het noorden konden uitvoeren. Toen de vraag kwam of hij het bedrijf van zijn ouders wilde voortzetten, was het antwoord: ja, maar dan wel het bedrijf verplaatsen.

Grupstal

Koeien_op_de_grupstal

De uitgangspositie daarvoor was goed: er was een oude grupstal en het land lag versnipperd – op zeven verschillende plaatsen. In de zomer werden de koeien gemolken in het weiland, in een doorloopmelkwagen. Heel romantisch natuurlijk, maar niet bijdetijds.

Doorloopmelkwagen

Onze ‘eisen’ voor een ander bedrijf waren: goede gebouwen (stal) en het land niet zo versnipperd. Er werden door de jaren verschillende bedrijven bekeken, maar overal was wel wat: of de gebouwen niet goed, of slechte grond, of het financixc3xable plaatje paste niet, of we waren niet als eersten aan zet, want er waren veel meer veehouders op zoek naar een ander bedrijf. Jaren verstreken zonder uitzicht op een ander bedrijf. We stelden ons een deadline: 1 april 1992. Als er dan nog steeds geen concrete plannen waren, zouden we ermee stoppen. Zondag 29 maart – op de valreep – werden we gebeld door een boer: zijn buurman had het (melkvee)bedrijf te koop. Toen ging alles in sneltreinvaart.

Verhuizing

Vlak_na_aankomst

We hebben onze banen opgezegd en in juni 1992 vertrokken we met 32 koeien naar Drenthe; de boer die ons had getipt, werd onze buurman.

Advertenties

8 thoughts on “In vogelvlucht (1)

 1. Mooie stap op jullie levenspad. Het zal een spannende tijd zijn geweest.

  Like

 2. Een boeiend verhaal.
  Op de foto de stal nog te steriel schoon en nog ruimte over.
  En de zoon van deze buurman nu de stagaire?
  Op de valreep, het heeft zo moeten zijn…..

  Like

 3. @Brimstone: het was een heel hectische, spannende periode.
  @Jetske: de tip was van de overbuurman.

  Like

 4. Aha, nu snap ik jou opmerking over of wij wel eens aan verplaatsing denken…. het lijkt mij een hele heisa en is het het allemaal waard geweest? Denk het wel toch?
  Onze verplaatsing gaat maar om 400 meter dat doen we lopend. Wij willen wel……

  Like

 5. Dat is niet niks om banen op te geven en ergens helemaal opnieuw te beginnen. Wat een organisatie om in Drenthe aan de slag te kunnen.
  Leuk om dit verhaal te lezen.

  Like

 6. @Sandra: wij hebben nog nooit een seconde spijt gehad van deze beslissing, we voelen ons iedere dag bevoorrecht.

  Like

 7. Alleen de stal was de verhuizing zo te zien al waard. Het land mooi rondom de boerderij is vervolgens een prachtig bonus.
  Wordt er nog geboerd op de oude boerderij van je schoonouders?

  Like

 8. @Jan K.: het is nu een woonboerderij met een stukje grond.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s