Over koetjes en kalfjes

Fotobewerken bij professionele koeienfotografie

9 reacties

Gewassen

Bij koeien geldt hetzelfde als in de menselijke modellenwereld: een koe wordt zo mooi mogelijk op de foto gezet. Van te voren wordt ze geschoren, gewassen, opgepoetst, de staart wordt opgekamd.

Cowfitters

Naar aanleiding van een opmerking van Sandra over photoshoppen op koeienfoto’s is dit artikel aardig om te lezen. Onze koeien uit m’n vorige blog zijn getoiletteerd zoals het gebruikelijk is; de ruglijn is niet digitaal bewerkt, maar handmatig bijgewerkt.

Toplijn

Advertenties

9 thoughts on “Fotobewerken bij professionele koeienfotografie

 1. Eigenlijk is het hartstikke gek dat koeien zo mooi mogelijk op de foto moeten. Hetzelfde geldt voor de menselijke modellen. Je bent dan een schijnwereld aan het crexc3xabren, waarin schoonheidsfoutjes niet mogen. En welk mens, welk dier is volmaakt?! Wie bepaalt dat?

  Like

 2. Het artikel is me na de lange verkiezingsnacht wat te lang om nu te lezen, maar ik heb het even opgeslagen, want het lijkt me zeker interessant. Ik kom er nog wel eens op terug.

  Like

 3. @Hanny: ik ben het helemaal met je eens maar ook in de koeienwereld geldt ‘beauty sells’.

  Like

 4. We zijn nu eenmaal bexc3xafnvloedbaar door wat de media ons voorschoteld. Een schone koe op een pak melk drinkt nu eenmaal lekkerder dan een koe in zijn dagelijkse kloffie. En ook op een beurs wil je plaatjes zien van een mooie en schone koe. De boer gaat er tenslotte zelf ook niet in zijn overall heen….

  Like

 5. Lijkt me ook dat je toch goed te voorschijn wil komen met je Trots, waar je je levenswerk in legt.
  En zeker een compliment / beauty foto waard.

  Like

 6. Dit doet mij wat denken aan vroeger toen hadden we thuis veekeuring voor het stamboek . Er werd toen ook best goed op de koeien gepoetst. En wat je foto’s hier boven betreft leuk dat je weer antwoord terug kreeg.

  Like

 7. Ik heb het stuk met veel interesse gelezen, en vind het nog steeds raar.
  “De resultaten zijn inderdaad fraai. Met behulp van de computer is de ruglijn van een koe kaarsrecht te maken. xe2x80x98Je kunt nauwelijks
  meer zien waar de oorspronkelijke ruglijn looptxe2x80x99”
  staat er in het stukje.
  Dat is toch juist dom, dat je de oorspronkelijke ruglijn niet meer kan zien. de doelgroep van deze blaadjes waar die foto’s in komen wil toch juist weten wat ze in huis halen? Ik vind het opmerkelijk dat boeren en handelaren zich zo voor de gek laten houden, en waarom?

  Like

 8. OT; ik heb ook eens gerageerd op een artikel (in de Veeteeld was het dacht ik) over een koeienfotograaf die beweerde niks bij te werken, maar in een ander blaadje waren de foto’s van deze zelfde man zichtbaar bijgewerkt…helemaal eerlijk gaat het in iedergeval niet overal….

  Like

 9. @Sandra: In het begin van de digitale fotografie hadden Nederlandse koeienfotografen min of meer een gedragscode dat ze opnames niet digitaal bijwerkten. Het wordt natuurlijk ook steeds moeilijker om niks aan een foto te veranderen, zeker als ‘anderen’ het wel doen. Ook in de veehouderij (spermahandel!) speelt commercie nu eenmaal een grote rol. Vergelijk het maar met de cosmeticaindustrie: gewone doorsnee vrouwen vragen ze niet om model te staan in een of andere reclame voor een dure crxc3xa8me om het simpele feit dat dat niet verkoopt! De gewone doorsnee vrouw moet juist de illusie hebben dat ze net zo mooi wordt als het mooie model, als ze die dure crxc3xa8me maar gebruikt: verkooppraatjes zijn het. Je moet er gewoon doorheen prikken en zo geldt het in de koeienfotografie ook steeds meer. Je draait de situatie niet meer terug, vrees ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s