Over koetjes en kalfjes

MPR

4 reacties

Melkcontrole of melkproduktieregistratie (MPR) is bij de lezers van mijn weblog vrij algemeen bekend: dat verrast me!

Melkcontrole is ooit in een ver verleden ingevoerd om de produktie van melkkoeien te verbeteren. Vroeger kwam de monsternemer (m/v) op het bedrijf. Tijdens de MKZ-crisis in 2001 lag ook de melkcontrole stil. Ook omdat het steeds moeilijker is om aan monsternemers te komen, is melkcontrole in eigen beheer ontwikkeld: een agrarixc3xabr mag zelf de melkmonsters nemen. Van iedere melkgevende koe wordt de dagproduktie genoteerd en het melkmonster van iedere individuele koe wordt onderzocht op vetgehalte, eiwitgehalte, celgetal. Uit deze gegevens wordt de gemiddelde bedrijfsproduktie berekend. Aan de hand van de melkcontroleuitslag nemen we diverse (management)beslissingen.

Melkcontrole

In onze oude melkstal hadden we elektronische melkmeting: van iedere koe werd de produktie in kilogrammen al bijgehouden. Je zou kunnen denken: dan heb je geen melkcontrole nodig. We zijn echter ook gexc3xafnteresseerd in het vet- en eiwitpercentage en dat kan (nog) niet gemeten worden.

Shuttle

Onze melkrobot kan ook van iedere koe een melkmonster nemen: daartoe sluiten we de ‘shuttle’ aan en in de computer geven we aan dat de koeien gemonsterd moeten worden. Wij sturen per mail de melkhoeveelheden op. Alle gegevens worden verwerkt bij het NRS en na een dag of twee kunnen we via internet de gegevens opvragen en uitprinten.

Melkmonsters

De gemiddelde jaarproduktie (het melkproduktiejaar loopt van 1 september – 31 augustus) van de Nederlandse melkkoe in 2007/2008 is 8.152 kg melk met 4,37% vet en 3,52% eiwit.

Onze koeien geven gemiddeld:

2006/2007: 9894 kg 4,49% vet 3.57% eiwit, en afgelopen jaar:
2007/2008: 9593 kg 4.42% vet 3,55% eiwit.

In Nederland horen onze koeien – wat melkproduktie betreft – bij de hoogste 5%.

4 thoughts on “MPR

  1. Voor mij stond er toch nog een nieuw element in dit log: Dat je de melkcontrxc3xb4le tegenwoordig zelf doet. En waarom ook niet, altijd al heeft de boer belang gehad bij betrouwbare gegevens. Weer wat geleerd.

    Like

  2. Jullie krikken het landelijk gemiddelde dus lekker op. 🙂

    Like

  3. Jullie koeien mogen dan een hoge productie hebben, jij hebt vandaag op je log ook een grote productie aan logjes neergezet.
    Op zich is dat logisch dat de boer dat zelf bijhoudt. Mijn zwager heeft ook thuis “een laboratorium” om monsters te nemen van zijn aardappels voor de Lays fabriek. Voorheen moest hij van tijd tot tijd daarvoor naar Noord-Holland om het te laten controleren.

    Like

  4. Echte topsportsters dus die koeien van jullie.
    Die van ons liggen waarschijnlijk een heel stuk lager, dat heb je als je biologisch gaat boeren….
    Mijn vader heeft vroeger een tijdje als monsternemer gewerkt en dan mocht ik wel eens mee, de blauwe pilletjes zie ik nog. Nu doen wij het ook zelf, althans mijn boer dan want ik begin er niet aan met al die cijfertjes, gaat geheid fout 😦

    Like

Plaats een reactie