Over koetjes en kalfjes

Schotse Hooglanders / Highland Cattle

6 reacties

Ik heb de koeien achter de Snoezige snoeten nog niet laten zien. Het is wel duidelijk, dit zijn Schotse Hooglanders. De naam zegt het al: van oorsprong komen ze uit Schotland. Het is een vleesras en ze kunnen leven onder sobere omstandigheden. Daarom zie je ze in Nederland in natuurgebieden grazen.SH2Karakteristiek zijn de imponerende hoorns en de dikke vacht. De kleur varieert van crèmekleurig naar rood, bruin of zwart. Soms kom je de ‘brindle’ (tijger)kleur tegen. Ze zijn niet groot van formaat.Sh1Sh4Aan de uiervorm is te zien dat het geen melkkoeien zijn. Ik noem deze uiervorm altijd een bos worteltjes ;-).UierHet zijn zoogkoeien, de kalveren worden door de moederkoe grootgebracht.KalfSH3Bij de laatste koe moet ik aan Lucky Luke denken: I am a poor lonesome cow and a long way from home… .
Sh5

6 thoughts on “Schotse Hooglanders / Highland Cattle

 1. Dit blijf ik prachtige dieren vinden.
  Een paar jaar geleden ben ik me eens wezenloos geschrokken, toen er ineens zo’n grote jongen met van die indrukwekkende hoorns vlak voor me uit de bosjes kwam stappen. Even stonden we oog in oog, daarna stapte hij rustig verder.

  Like

 2. Ik ken ze vooral uit het gebied achter Dorst (NB) en als je 7 van die beesten op je af ziet kuieren wordt dat “ze zijn niet groot van formaat” toch erg betrekkelijk.

  Like

 3. hoi zusje

  waar heb je die schotse hooglanders gespot of zijn jullie een nieuw ras begonnen?

  lees met veel interesse je weblog, leer er veel van

  tot zaterdag
  Siety

  Like

 4. @Siety: hoi zus, de Schotse Hooglanders lopen vlakbij onze andere zus aan de Vecht: misschien zie je ze zaterdag, tot dan!

  Like

 5. Bosworteltjes, tsj……..het zal je maar gezegd worden en alleen omdat je niet aan de machine gaat, maar je bloedjes van kinderen zelf grootbrengt 🙂

  Like

 6. Ze zijn heel leuk en rustig, die Hooglanders. We hadden ze eerst ook in een natuurgebied vlakbij, maar ze zijn er nu niet meer. Toeristen waren er bang van. Het gekke vond ik wel dat we ze nooit OP de heide hebben aangetroffen, maar altijd in het bos. Het was wel komisch om te zien dat ze graag bij de toegangshekjes op het pad bivakkeerden en dat dan benauwd kijkende mensen maar liever niet die kant op gingen om te wandelen. ‘Durft u dat?’, vroegen ze dan vol ontzag aan ons. Jawel, hoor. Alleen oppassen dat je niet tussen een koe en haar jonge kalf komt. En uiteraard de honden aanlijnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s