Over koetjes en kalfjes

Aangifte

9 reacties

De koeienwereld lijkt erg veel op mensenwereld. Na de geboorte van een kalf moet aangifte worden gedaan bij de Burgerlijke Stand voor runderen: het I & R systeem (Identificatie en Registratie). De aangifte dient te geschieden binnen drie dagen na de geboorte. Dat kan via de telefoon (voiceresponse) of via internet. Ze willen van alles van het kalf weten:

 • welk nummer het krijgt
 • wie de moeder is
 • wanneer het geboren is
 • of het een stierkalfje is of een vaarskalfje (een jongetje of meisje)
 • wat de haarkleur is
 • hoe zwaar het is

aangifteNu komen de bekende gele oormerken er aan te pas. Of je ze nu mooi vindt of niet, wij zijn verplicht om de kalveren van deze flappen te voorzien, anders krijgen we een flinke boete aan de overall. En de vader? Die is bekend. De koeienburgerlijke stand heeft van de inseminator al te horen gekregen wie de vader is van de jonggeborene. En de naam?? Het lijkt me voor mijn blog wel aardig om de levensloop van dit kalf te volgen. Ik geeft haar daarom een weblognaam. Ze heeft een gespiegelde 7 op haar kopje.Hannah 7 - 2Webloglezers: ik stel aan jullie voor: Hannah 7.
Hannah 7Ze heeft een naam en een nummer: ze is en ze bestaat…, dat is geen vraag meer.

9 thoughts on “Aangifte

 1. Ik vind het nog steeds geen gezicht die gele flappen, vooral niet bij kleinere dieren. Het zou tegenwoordig toch redelijk simpel moeten zijn om op een systeem met chips over te gaan?

  Like

 2. Prachtige naam. Ik zal Hannah 7 graag volgen zo nu en dan. Die nare gele oormerken neem ik dan maar op de koop toe. 🙂

  Like

 3. Hoewel ik mijn jongste jaren op de boerderij heb doorgebracht, zijn veel zaken zoals de manier waarop de dieren worden geregistreerd me onbekend of in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Leuk om dit soort zaken te lezen, het maakt je weblog met de dag aardiger en interessanter.

  Leuk idee om de levensloop van Hannah 7 hier in woord en beeld zichtgbaar te maken.

  Wat de oormerken betreft sluit ik me helemaal aan bij Fran54.

  Like

 4. Ik weet het, ik ben oud, hoewel .???
  In een ver verleden waren onze koeien “lid” van het Fries Rundveestamboek. Voor elk kalf waarvan het de bedoeling was dat die zou opgroeien moest je een schets maken van de zwartwitpatronen op een voorgedrukt blad. Eentje van de linkerzijde, eentje van de rechterzijde. Meestal deed mijn vader dat, soms heb ik zelf ook wel staan prutsen.
  Dan is zo’n oormerk met bevolkingsregister handiger. Maar helaas, ze lijken niet, die flappen.

  Like

 5. Seven of Nine……….nee dat is Star Trek 🙂 Wij hebben een Star Trek Nest gehad, waar een van de pups de naam heeft meegekregen Dream Reality Quest of Seven of Nine, maar Hannah 7 is net zo mooi 🙂

  Interessant om te lezen hoe de registratie in praktijk gaat. Bij het doorlezen van het lijstje gegevens, had ik gelijk “en de vader?”, maar even later beantwoordde je die vraag.

  Hoe kiezen jullie de stier, nou ja, het rietje sperma? Gaan jullie af op de bouw, gezondheid en de melkgift van zijn moeder en dochters? Letten jullie er dan ook nog op of het geen (of misschien juist wel) inteeltcombinatie is? Zijn daar ook regels voor?

  Misschien wat veel vragen Hendrika. Maar ik vind het razend interessant en ik kan het nu uit eerste hand horen. Heb je geen zin om al die vragen te beantwoorden, gewoon zeggen of simpel niet doen hoor.

  Like

 6. Haha, ik lees hier opeens veel vragen van “burgers”, nooit bij stil gestaan dat zulke dingen ook nog interessant zijn….
  Je legt het allemaal helder uit!
  Enne…nog gefeliciteerd met Hannah 7!
  Groetjes

  Like

 7. @Heidehipper: de oormerken zijn in 1993 ingevoerd en ik kan me uit het begin van mijn ‘carrixc3xa8re’ als boerin herinneren dat de kalverschetser kwam. Dat was iemand van de plaatselijke fokvereniging. Ik heb nog nooit gehoord dat je zelf mocht intekenen.

  Like

 8. @Brimstone: je zit als (ex)hondenfokker op dezelfde lijn als koeienfokkers. Het klopt wel ongeveer wat je schrijft. Ik zal er binnenkort een log aan besteden. Het is ook een van de redenen waarom ik dit log ben begonnen. De ‘buitenwereld’ denkt dat we 2 x per dag de koeien melken en we verder de hele dag niks te doen hebben. Ik wil laten zien dat het een heel veelzijdig beroep is en dat wat we doen, we ook tegenover de samenleving kunnen verantwoorden. Want je hebt natuurlijk soms ook wel last van bedrijfsblindheid en je doet dingen omdat je ze altijd zo doet. Ik vind het allen maar plezierig als lezers met vragen komen: dat scherpt mijn geest. Ik zal proberen te vragen te beantwoorden. Op de fokkerij kom ik terug.

  Like

 9. @Frans54: in het begin van de oormerken was er heel veel commotie over en ik dacht dat ze ooit ook wel bezig zijn geweest met het chippen van koeien. Op de een of andere manier werkte dat niet. Het fijne weet ik er echter niet van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s